22.5 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinYucca impresioneaza prin frumusete si parfum

Yucca impresioneaza prin frumusete si parfum

Originara din America Centrala, yucca era folosita in urma cu 2.000 de ani ca medicament si hrana. Mai târziu, ea a devenit o planta de apartament.


Yucca are frunzele dispuse sub forma de manunchiuri, ca la palmieri, iar tulpina este acoperita de urmele frunzelor cazute si seamana cu un picior de elefant. In locurile natale, planta ajunge pâna la 12 m inaltime, iar diametrul manunchiurilor de frunze este intre 50 si 100 cm. Frunzele de yucca arata ca niste panglici verzui, cu vârful moale, având uneori usoare nuante albastrui. Frunzele cresc aproximativ 20 cm pe an, iar din cauza conditiilor de interior planta nu infloreste.


Yucca emana un parfum delicat


Florile plantei arata ca niste clopotei cu cozi carnoase si sunt de culoare alb-crem, la unele specii chiar galbene, cu un parfum extrem de delicat. Yucca prefera locurile insorite, iar iarna este de preferat sa aiba temperaturi ceva mai scazute, de maximum zece grade Celsius. De asemenea, din cele spuse de crescatori, yucca impresioneaza si prin frunzele sale cu bordura crem, care la temperaturi mai scazute se coloreaza in roz pal. Solul in care va fi plantata Yucca trebuie sa fie compus din pamânt de gradina, mranita si ingrasamânt cu descompunere lenta, precum si nisip. Inmultirea se face fie prin seminte, fie prin butasi de rozete sau prin tronsoane de tulpina. Acest butas se inradacineaza intr-un amestec de turba cu nisip, se acopera cu o folie transparenta in care se dau câteva gauri si care se fixeaza pe un suport de sârma. Planta se pastreaza in acest fel pâna se observa ca i-au crescut radacini solide si pâna când ii dau frunzele tinere. Acest procedeu dureaza aproximativ trei luni, iar temperatura potrivita este de 22 grade Celsius. Transplantarea se face la doi-trei ani, primavara, in functie de ritmul de crestere al fiecarei plante. Din mai si pâna in octombrie udarea se face de doua ori pe saptamâna, atunci când solul s-a uscat, iar in perioada racoroasa a anului se uda o data sau de doua ori pe luna. Pentru evitarea brunificarii vârfurilor se stropesc din când in când frunzele. Fertilizarea se face vara cu solutii speciale pentru plante cu frunze. In timp, pe masura ce planta imbatrâneste, mai pierde din frunzele bazale, dar in mijlocul rozetei cresc altele tinere de un verde crud. Planta trebuie ferita de umezeala, pentru ca aceasta produce putrezirea bazei si inmuierea rozetelor de frunze.


Material realizat in colaborare cu Gradina Botanica din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS